Olika typer av synfel

Flertalet av alla människor får förr eller senare sämre syn vilket man oftast kan göra någonting åt med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. Här kan du läsa om de vanligaste synfelen.

Översynthet – Hyperopi

Översynthet innebär att man ser bäst på avstånd och brukar därför ibland även kallas långsynthet. Nästan alla föds med översynthet som med åren blir svagare, förändras och ibland övergår i närsynthet (oftast i tonåren). Glasögon för den som är översynt betecknas av optikern som ”plusstyrka i glasen”.

Närsynthet – Myopi

Närsynthet innebär att man ser dåligt på längre avstånd och bättre på nära håll. Ögat är för ”långt” vilket gör att ljuset som passerar genom ögat får sin brytpunkt framför ögat. Närsynthet visar sig oftast i tonåren och fortsätter att utvecklas i de flesta fall till vuxen ålder. Man räknar med att ungefär 20 % av befolkningen är närsynta. Glasögon för den som är närsynt betecknas av optikern som ”minusstyrka i glasen”

Brytningsfel – Astigmatism

Det här brytningsfelet, Astigmatism, innebär att hornhinnan eller ögats lins har en ”olikkupning”. Om man har svårt att se detaljer kan man vara astigmatisk. För att samla ihop bilden så använder man glas med två olika styrkor. Astigmatism är oftast kombinerat med antingen översynthet eller närsynthet, det är ett vanligt synfel.

Ålderssynthet – Presbyopi

I 40- till 50- års åldern drabbas de flesta av oss av ålderssynthet och visar sig i att man får svårare att se nära håll. Orsaken till det är att linsen i ögat stelnar och får svårare att ställa in sig så att vi kan se på olika avstånd. Ofta leder det till att den som är översynt behöver starkare glasögon för att kunna läsa medan den närsynte behöver svagare glas vid samma aktivitet.