Kontaktlinser

Kontaktlinser i Borlänge och GrangärdeKontaktlinser är aldrig i vägen, de är bekväma, immar inte igen och passar den som för ett aktivt liv. Linser fungerar även utmärkt som komplement till glasögonen.

Nästan alla kan bära kontaktlinser utan problem och det är varken krångligt eller svårt att sköta längre. Vi har även färgade kontaktlinser, där du enkelt byter ögonfärg.

Eftersom ögonen är olika på människor behövs det en individuell tillpassning av rätt material och form efter dina förutsättningar.

Antingen kan du köpa linserna direkt i vår butik eller prenumerera via LinsBoxen. Linserna kommer direkt hem i brevlådan varje månad och du betalar månadsvis. Inga extra avgifter tillkommer. Tala med din optiker om LinsBoxen eller läs mer på www.linsboxen.se.

Olika sorters linser

Daglinser

Engångslinser som kastas efter användning. På så vis har du alltid fräscha linser att sätta i. Daglinser finns för närsynthet, översynthet ett viss mått av astigmatism samt som progressiva linser.

Månadslinser

Ett linspar används per månad. Linserna sätts in på morgonen och tas ur på kvällen, då de rengörs och desinficeras. Månadslinser passar de flesta synfel.

Dygnet runt linser

Linser som är godkända att användas upp till en månad i ögat pga att materialet släpper igenom mer syre än andra linsmaterial. När du börjar med dessa linser krävs några extra återbesök, för att kontrollera att ögat lämpar sig för den här typen av kontaktlins.

Progressiva linser

Linser för dig som blivit presbyop, dvs behöver olika styrka för att se bra på både långt och nära håll. Finns som månads- och daglinser.

Färgade linser

Finns både som månads- och halvårslins, där du kan förändra sin ögonfärg eller bara förstärka den.

Att sätta in kontaktlinser

Det finns olika metoder att sätta in kontaktlinser och för nya linsbärare kan det ibland kännas lite besvärligt, men man vänjer sig snabbt. Så här kan du till exempel göra:

Tvätta händerna innan kontaktlins sätts in

1. Tvätta dina händer noggrant, skölj av dem och se till att de är torkade med en handduk som inte luddar. Både händer och linser måste vara helt rena.

Sätt kontaktlinsen på ditt finger.

2. Ta kontaktlinsen och placera den på pekfingertoppen på till exempel högerhanden (om du är högerhänt).

Hålla upp öga inför att sätta in kontaktlins

3. Använd din andra hand och håll upp det övre ögonlocket samt dra ner ditt undre ögonlock med långfingret. Rikta blicken uppåt och sätt kontaktlinsen på ögonvitans nedre del. Du kan även titta framåt och sätta linsen mitt på ögat.

Titta ned och blunda efter att linsen satts i

4. Det är viktigt att kontaktlinser hamnar rätt och för att lyckas med det ska du titta nedåt. Släpp ditt ögonlock och blunda en liten stund.