Vanliga frågor om glasögon

Vi finns där för att hjälpa dig i våra butiker i Borlänge och Grangärde. Känner du att du har funderingar gällande glasögon innan eller efter din synundersökning ger vi dig som ett komplement på denna sida svar på några vanliga frågor.

Synen är kopplad till ditt allmänna välmående och fungerar inte den som den ska kan du få huvudvärk. Det sker när du är i behov av synkorrigering och inte har glasögon eller linser, men kan också uppkomma om du har fel styrka på glasögon/linser. Om du har helt nya glasögon kan du det allra första få huvudvärk innan du vant dig vid den nya styrkan. Det bör däremot avta relativt snabbt. Om inte, bör du kontakta din optiker.

De val man gör gällande ytbehandling varierar från person till person, vi kommer gärna med goda tips och råd i samband med att du provar ut nya glasögon.

Antireflexbehandlingen motverkar reflexer och skuggor i glasen. Det minskar störningsmoment för dig när du använder glasögonen och samtidigt syns dina ögon tydligare utifrån. Det finns även ytbehandlingar som exempelvis kan ge en smutsavvisande yta och repskydd.

Ett repat glas kan inte poleras om utan att styrkan i glaset förändras. Därför behöver glasen bytas ut om de blir repiga.

För att undvika repade glas, tänk på följande:

  1. Torka dagligen glasen med en microfiberduk utformad för glasögon. Skölj glasen i ljummet vatten innan du putsar dem. Då sköljer du bort partiklar som annars kan repa ytan. Använd aldrig produkter som innehåller ammoniak (t.ex. fönsterputs). För att behålla ytbehandlingen intakt använd istället putsmedel för glasögon eller ett ph-neutralt diskmedel.
  2. Undvik att utsätt glasögonen för hög värme. Skölj dem inte i hett vatten, var försiktig när du öppnar ugnsluckan, ta in med dem in i bastun osv.
  3. Förvara dina glasögon i fodral.

När glas har en och samma styrka över hela glasytan kallas de enkelslipade. Det är den vanligaste typen av glasögonglas och en lösning för den som är närsynt, översynt eller astigmatisk.

Multifokala glas har flera styrkor i samma glas. Det kan användas av den som behöver läsglasögon, men ändå ser dåligt på långt håll. Ett alternativ är att använda två olika glasögon, men många föredrar det multifokala glaset som gör det möjligt att använda samma glas oavsett om man exempelvis läser en tidning eller kör bil. De finns i flera olika varianter av multifokala glas – bifokala, trifokala eller progressiva glas. De bifokala och trifokala glasen har en tydlig gräns mellan de olika slipningarna, medan progressiva glas har en jämnare övergång.

Om du arbetar minst en timme per dag framför bildskärm har du rätt till en synundersökning som bekostas av arbetsgivaren. Om undersökningen visar att du behöver speciellt anpassade arbetsglasögon har du rätt att få sådana av arbetsgivaren.  Arbetsgivaren kan sätta en kostnadsgräns för bågarna, men inte själva glasen. Glasögonen blir ett arbetsredskap som tillhör arbetsgivaren.