Vanliga frågor om kontaktlinser

Vi finns där för att hjälpa dig i våra butiker i Borlänge och Grangärde. Känner du att du har funderingar gällande kontaktlinser innan eller efter din synundersökning ger vi dig som ett komplement på denna sida svar på några vanliga frågor.

Idag kan nästan alla använda linser, oavsett exempelvis livsstil och ålder. Det finns ett stort utbud av olika sorters kontaktlinser för korrigering av olika typer av synfel. Det finns också stora valmöjligheter i olika typer av koncept, allt från kontaktlinser som du använder dygnet runt till engångslinser som kasseras vid dagens slut. Fråga oss gärna, vi ger dig gärna råd för att du ska hitta det alternativ som passar dig bäst.

Att vänja sig vid linser går generellt sett snabbt, men kan variera från person till person. Optikern ger dig tips och råd för att du så smidigt som möjligt ska komma igång att använda dina kontaktlinser.

I början kan du känna av att du bär linser. Det behöver dock inte innebära att det är obekvämt. Ofta vänjer man sig snabbt och många glömmer helt av att de bär linser. Tänk på att vara noggrann med skötseln av linserna för att undvika irritation och att du följer de råd du får av din optiker.

Kontaktlinser är idag mycket säkra, men då ögat är mycket känsligt är det viktigt att man iakttar god hygien och följer de råd man fått från sin optiker. Det är också viktigt att du går på regelbundna kontroller och att du hör av dig till optikern om det uppstår problem. Tänk på att berätta för din optiker om du har hälsoproblem (exempelvis allergier) eller tar mediciner regelbundet, så att optikern kan ta ställning till hur det kan påverka linsbärandet. Upplever du obehag när du bär linserna, exempelvis att ögonen rinner mycket eller blir röda, ska du ta ut linserna och inte sätta in dem igen innan symptomet upphört. Uppsök genast din optiker om problemen inte upphör eller förvärras.

Det finns inte en egentlig minimiålder för att använda kontaktlinser. Det är inget som hindrar att barn använder linser, det man då brukar se till är barnets mognadsgrad och förmåga att hantera linshygienen snarare än ålder.

Ja, de flesta synfel går att korrigera med kontaktlinser. Vid brytningsfelet astigmatism används så kallade toriska linser. Välkommen till oss så hjälper vi dig vidare.

Det finns många olika typer av linser. Alla är bekväma att bära, vad som passar just dig bäst kan bero på din livsstil och tycke och smak.

De olika typer av linser som finns att välja på är:

  • Daglinser
  • Månadslinser
  • Dygnet-runt-linser
  • Progressiva linser (finns som månads och daglinser)
  • Färgade linser

» Läs mer om de olika typerna av kontaktlinser